7 iunie este Ziua Mondială a Siguranţei Alimentelor, în acest an fiind subliniată importanța pregătirii pentru a gestiona incidentele specifice.
Incidentele privind siguranţa alimentelor se referă la situațiile în care există un risc potențial sau confirmat legat de sănătate, asociat consumului de alimente.
“Un incident alimentar poate să apară datorită unui accident, în mod neintenționat, urmare a contaminării unui produs sau ca urmare a unei fraude alimentare sau a unui eveniment natural. (…) Pericolele legate de siguranța alimentelor nu cunosc granițe, iar o aprovizionare globală cu alimente, din ce în ce mai interconectată, înseamnă că riscurile prezentate de alimente nesigure pot evolua rapid de la o problemă locală, la o urgență internațională.”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Pregătirea pentru a gestiona incidentele alimentare necesită eforturi dedicate atât din partea factorilor de decizie, a autorităților pentru siguranța alimentară, a fermierilor și a operatorilor din sectorul alimentar, cât şi din partea consumatorilor. Siguranța alimentară este o responsabilitate colectivă – fiecare, de la producători la consumatori este inclus și trebuie să se implice.
16 copii au ajuns la spital după ce ar fi mâncat sandvișuri stricate la școală
E important ca toate părțile implicate să își crească gradul de conștientizare și să întărească eforturile pentru a se asigura că alimentele pe care le consumăm sunt sigure, reducându-se astfel impactul negativ al toxiinfecțiilor alimentare sau a altor boli generate de alimente, mai scrie în comunicat.
La nivel european, programul de responsabilizare a consumatorilor, denumit Safe2Eat, se axează în acest an pe trei teme esențiale: aditivii alimentari, alergenii și reciclarea hranei.