Inflația în Grecia a atins un maxim al ultimilor 10 ani, depășind 10%, ceea ce se reflectă inclusiv în prețurile practicate de restaurante.
Jurnaliștii de la Reuters au verificat cu cât s-a scumpit una dintre gustările reprezentative pentru Grecia. O porție de souvlaki – carne la grătar învelită în lipe, cu salată și iaurt cu usturoi, este 3,30 de euro în zona Atenei, cu 30% mai mult decât vara trecută, scriu aceștia, citați de News.ro.
În condiţiile în care costul principalelor ingrediente ale souvlaki - carne, legume şi ulei de floarea-soarelui - este în creştere puternică, împreună cu preţurile energiei, din cauza impactului războiului şi al pandemiei de Covid-19 asupra lanţurilor de aprovizionare, acest lucru evidenţiază unele dintre principalele presiuni cu care se confruntă economia mondială.
Sindicatul Grill and Restaurant din Atena spune că preţul cărnii de porc a crescut cu 30% în ultimele 12 luni, uleiul de floarea soarelui importat în general din Ucraina s-a scumpit cu 125% şi facturile la electricitate s-au mărit cu peste 100% mai notează sursa citată.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!
Sursa foto: stirtomix.com