Sardeluţa marinată, al 14-lea produs românesc recunoscut şi înregistrat la nivel european

Sardeluţa marinată
Sursa foto: MADR
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 17 iulie 2024 publică Regulamentul de punere în aplicare de înregistrare a denumirii “Sardeluță marinată”, în Registrul specialităților tradiționale garantate.

Sardeluţa marinată se adaugă celor 13 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel European, ca Specialitate Tradițională Garantată (STG).

Produsele României protejate la nivelul UE sunt clasificate astfel:

  • 11 produse cu Indicații Geografice Protejate (I.G.P.): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Pită de Pecica, Salinate de Turda;
  • 1 produs cu Denumire de Origine Protejată (DOP) - Telemea de Ibănești;
  • 2 produse cu Specialitate Tradițională Garantată (STG), respective - Salată tradițională cu icre de crap (înregistrată din anul 2021), și, din 17 iulie 2024, Sardeluța marinată fabricată potrivit tradiției din România – STG.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) informează că, în prezent, România mai are și alte produse care se află în etapa de verificare, la nivelul Comisiei Europene, în vederea înregistrării și dobândirii Indicației Geografice Protejate, respectiv Batog deltaic de sturion, Babic de Buzău și Cârnați din topor din Vâlcea.

 

Image