Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului durează inclusiv până în ziua de Ajun a Crăciunului, 24 decembrie.
În mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în Ceasul al IX-lea – orele 15:00 – 16:00, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta şi duminica se îngăduie şi peşte, scrie doxologia.ro.
Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post aspru, în care credincioșii așteaptă preotul ca să le vestească Nașterea Mântuitorului.
Sfântul Ierarh Tihon de Zadonsk a subliniat în operele sale importanța și folosul postului, spunând că postul adevărat este „abținerea de la orice rău” și realizând un soi de „portret” al postitorului: „Postitor adevărat este cel care se stăpâneşte să nu se mânie, să nu se înfurie, să nu facă răutate şi să nu se răzbune. Postitor adevărat este cel care îşi pune pază gurii sale şi se abţine de la flecăreli, de la vorbe murdare, de la nebunii, clevetiri, osândiri, linguşeli, minciuni şi de la orice defăimare. Postitor adevărat este cel care îşi înfrânează mâinile de la hoţie, răpire, prădare, iar inima de la dorirea lucrurilor străine. Într-un cuvânt, adevărat postitor este cel care se îndepărtează de la orice rău.”
Târgul de Crăciun București va fi deschis pe 29 noiembrie. Surprizele pregătite pentru această ediție
Având o durată de 40 de zile, Postul Crăciunului ne amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, înainte de primirea Decalogului scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Fiind un post al bucuriei, Biserica a rânduit mai multe zile în care credincioșii au dezlegare la pește.