Alertă alimentară! Amenzi de peste 850.000 de lei pentru utilizarea specialităților din grăsimi hidrogenate pe post de brânză

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Echipe  mixte formate din inspectori cu atribuții de control din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au continuat seria controalelor inițiate în data de 21 ianuarie 2019. SUnt vizate patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante/ catering, fast-food-uri, în raport cu materiile prime utilizate și informațiile oferite consumatorilor.

"În săptămâna 4–8 februarie 2019 s-au reluat verificările în județele Argeș, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți și municipiul București, la 104 operatori economici (din care 34 patiserii, 38 laboratoare cofetărie/patiserie, 19 pizzerii, 7 fast-food-uri,  4 restaurante/ catering și 2 magazine alimentare). Din cele 104 unități verificate, 47 unități (45 %) utilizau ca ingredient principal în produsele oferite consumatorilor specialități obținute din grăsimi hidrogenate și informau că preparatele conțin diferite categorii de brânzeturi sau cașcaval. Pentru aceste nereguli majore, dar și pentru alte abateri de la legislația sanitar-veterinară au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 194.000 lei", a informat Ministerul Agriculturii.

Citiți și: Specialități din grăsimi hidrogenate, frecvent utilizate în loc de produse din lapte, inclusiv în Prahova

Sursa citată menționează că, între 21 ianuarie și 8 februarie, au fost verificate 284 unități din 18 județe și din municipiul București, fiind constatate fraude alimentare la 110 agenți economici (reprezentând 39 %) prin substituirea produselor obținute din lapte cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate, concomitent cu dezinformarea consumatorilor. Celor 110 operatori le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 855.000 lei.

"Prin verificările efectuate se confirmă persistența fenomenului substituirii produselor sănătoase obținute din procesarea laptelui autohton de calitate cu specialități obținute din grăsimi de altă origine și al dezinformării consumatorilor, inspectorii MADR continuând eforturile de  eradicare a acestora", se mai arată în informarea transmisă de Ministerul Agriculturii.

 

Image