Colegiul Medicilor Veterinari din România îşi exprimă opinia în legătură cu utilizarea hormonilor şi antibioticelor ca stimulatori de creştere la păsări.
Având în vedere apariţia în ultima perioadă prin intermediul mass-media a unor articole referitoare la carnea de pasăre în ceea ce priveşte conţinutul acesteia în substanţe hormonale şi antibiotice, Colegiul Medicilor Veterinari din România îşi exprimă următoarea opinie:
Legislaţia Uniunii Europene a interzis încă din anul 1981 utilizarea substanţelor cu acţiune hormonală pentru stimularea creşterii la animalele de fermă.
Legislaţia UE a fost transpusă în legislaţia naţională odată cu aderarea României la UE şi interzice administrarea substanţelor hormonale la animalele de fermă ca stimulatori de creştere cât şi folosirea antimicrobienelor prin intermediul furajelor medicamentate pentru profilaxie şi promovarea creşterii. Luând în considerare protecţia sănătăţii consumatorilor şi menţinerea calităţii produselor alimentare prin crearea unui cadru pentru utilizarea hormonilor destinaţi animalelor, această interdicţie se aplică atât statelor membre, cât şi importurilor din ţări terţe.
Autoritatea competentă pentru efectuarea controalelor oficiale privind producerea, comercializarea şi utilizarea substanţelor cu acţiune hormonală pentru stimularea creşterii la animalele de fermă este Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANSVSA are un Program Naţional de Supraveghere pentru sănătatea animală şi pentru sănătatea publică şi un Plan Multianual de Control (MANCP) prin care întreprinde măsuri pentru intensificarea controalelor atât în ferme cât şi în abatoare şi pe lanţul de depozitare şi de distribuţie, se arată în comunicatul CMVRO, preluat de AGERPRES.
Datele monitorizate de EFSA şi sintetizate în rapoartele privind rezultatele evaluării riscurilor comunicate periodic Comisiei Europene şi Statelor Membre nu au pus în evidenţă rezultate necorespunzătoare referitoare la reziduurile de hormoni sau antibiotice în carnea de pasăre din România.
Fermele în care sunt crescute păsările sunt autorizate sanitar veterinar şi supravegheate atât de către medici veterinari oficiali cât şi de către medici veterinari practicieni care au încheiate/semnate contracte pentru asistenţă medical-veterinară şi realizarea unor acţiuni sanitar-veterinare. Creşterea puilor de carne se face după tehnologii moderne, iar supravegherea sănătăţii şi bunăstării păsărilor se face permanent atât prin programe de autocontrol cât şi prin controale oficiale efectuate cu o frecvenţă stabilită de ANSVSA în baza legislaţiei UE şi a legislaţiei naţionale.
Din datele comunicate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară ca urmare a Programului Naţional de Supraveghere nu au rezultat probe necorespunzătoare în ceea ce priveşte nivelul de reziduuri hormonale sau de antibiotice în carnea de pasăre.
ANSVSA, comunicat în urma gravelor incidente petrecute în ţară, în care familii întregi au avut de suferit după folosirea produselor antiparazitare pentru animale
Creşterea rapidă a puilor de carne se datorează unor factori cum ar fi mediul adecvat de întreţinere, împreună cu hrana de înaltă calitate şi selecţia genetică şi nu este legată de utilizarea hormonilor de creştere sau a antibioticelor.
CMVRO consideră că pentru o comunicare mai bună şi transparentă, atât asociaţiile pentru creşterea păsărilor cât şi autoritatea competentă trebuie să furnizeze publicului/consumatorilor şi mass-media informaţii factuale pentru a elimina confuziile şi informaţiile inexacte apărute şi care induc în mod nejustificat populaţiei teama de a consuma carne de pasăre şi preparate din carne de pasăre.