Fiecare entitate care vinde alimente ar trebui să transmită clienţilor sfaturi despre consumul echilibrat al acestora, pentru evitarea achiziţionării alimentelor în cantităţi care generează deşeuri alimentare, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, într-o dezbatere despre risipa alimentară.
"Cred că o informare corespunzătoare la nivelul fiecărei entităţi ce comercializează alimente ar trebui să fie făcută într-un mod responsabil, transmiţând consumatorilor sfaturi legate de consumul echilibrat al alimentelor, pentru a evita achiziţionarea acestora în cantităţi ce ulterior generează deşeuri alimentare. Mai mult decât atât, formele de ambalare family pack şi pachetele mult mai mari decât ar putea consuma raţional o persoană ar trebui, de asemenea, cred eu, la un moment dat, reevaluate, cu rezerva că autoritatea noastră nu poate interveni decât în ceea ce înseamnă comunicarea şi echilibrarea acesteia în raport cu necesităţile consumatorilor, fără a putea interveni cu nimic în ceea ce înseamnă risipa alimentară. Ne-am dori să putem să avem pârghiile necesare elaborării unui regulament de consum, dar acesta ar putea fi interpretat extraordinar de greşit, aducând aminte cumva de raţionalizarea de dinainte de 1989", a afirmat Horia Constantinescu.
Preşedintele ANPC a apreciat că alimentele neconsumate constituie o mare parte din deşeurile menajere ale populaţiei și a subliniat că nici în prezent nu au fost finalizate demersurile necesare pentru ca marii comercianţi să poată dona alimente care se apropie de termenul limită de consum.
"Discutam undeva la nivelul anului 2019, la momentul la care această idee a fost transpusă în practică, de necesitatea elaborării unei documentaţii necesare şi utile fiecărei entităţi care şi-ar dori să combată sau să comercializeze, să distribuie alimentele ce se apropie de termenul limită de consum sau data unui consum rezonabil. Din păcate, nici astăzi, cu toate că există astfel de ONG-uri sau astfel de posibilităţi pe lângă Biserică sau în zona de alimentaţie a reţelelor de asistenţă socială ale primăriilor, din păcate nu sunt făcute demersuri, cu toate că mulţi dintre marii retaileri şi-au manifestat de atunci disponibilitatea de a relaţiona cu astfel de persoane juridice în vederea evitării risipei alimentare, cunoscând fiind faptul că o dată cu un produs este procesat, chiar în ultima zi în care acesta este recomandat de către producător spre a fi consumat, el mai poate avea, în urma gătirii, procesării, încă un termen de 24 de ore sau 48 de ore, în funcţie de buletinele de analiză, şi acesta ar fi un pas. Nu există, din câte ştiu, nimic demarat în acest sens, în sensul centralizării tuturor acestor informaţii şi gestionării acestora într-un mod corespunzător", a precizat Horia Constantinescu.
Foto financialintelligence.ro.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!