Legumele și fructele au cunoscut cele mai mari scumpiri, în ultima lună, reiese din analiza publicată miercuri de Institutul Național de Statistică.
Potrivit documentului, prețul cartofilor a stabilit recordul, fiind cu aproape 9% mai mare în aprilie, comparativ cu luna martie, și cu aproape 22% mai mare decât cel de la finalul anului trecut.
Pe locul al doilea în topul scumpirilor, la alimente, se află cele din categoria "Fasole și alte leguminoase", care s-au scumpit, într-o lună, cu 5,84%, iar de la începutul anului cu peste 10%.
Și fructele s-au scumpit, în medie, cu aproape 4% față de luna martie și cu peste 12,5% față de decembrie 2019. Cel mai mult au crescut prețurile la fructe proaspete: cu 4,75% într-o lună și cu peste 17% în primele luni ale anului.
Deși în aprilie a fost sărbătorit Paștele, iar cererea de ouă a fost mai mare decât într-o lună obișnuită, acest aliment a fost singurul al cărui preț a scăzut, ajungând la 98,73% din cel cu care produsul era vândut în martie.
Per total, potrivit analizei publicate de INS, alimentele s-au scumpit, în aprilie, cu 1,27% față de martie și cu 4,42% față de finalul anului trecut.
În ceea ce privește mărfurile nealimentare, același raport arată că prețurile lor au scăzut nesemnificativ, cu mai puțin de 0,5%, comparativ cu luna martie și chiar cu nivelul la care erau în decembrie 2019.
INS a publicat, la finalul acestui raport, și un comentariu în care cifrele sunt analizate în contextul pandemiei. "În luna aprilie 2020, ca urmare a restricțiilor impuse prin ordonanțele militare , categoriile de produse și servicii incluse în calculul IPC cele mai afectate de suspendarea temporară a activității de comercializare și imposibilitatea colectării prețurilor sunt următoarele:
- Produsele de îmbrăcăminte și încălțăminte; prețurile lipsă sunt estimate utilizând modificarea lunară înregistrată în centrele de colectare în care s-a efectuat colectarea prețurilor;
- Produsele de uz casnic și mobilier; prețurile lipsă sunt estimate utilizând modificarea lunară înregistrată în centrele de colectare în care s-a efectuat colectarea prețurilor;
- Lucrările stomatologice, analizele medicale și consultațiile, serviciile culturale și de divertisment (cinema, teatre, muzee), cheltuielile cu învățământul, serviciile de întreținere (frizerie, cosmetică și igienă), instruirea școlară auto, restaurantele, cafenelele și cantinele și plata cazării în unități hoteliere, având în vedere stabilitatea prețurilor observată în perioadele precedente; prețurile lipsă sunt estimate prin preluarea ultimului preț observat;
- Transportul de pasageri pe calea aeriană, care a fost afectat de măsurile adoptate și de limitările circulației de persoane; prețurile lipsă sunt imputate aplicând evoluția lunară a prețurilor observate în urmă cu un an", au observat specialiștii Institutului Național de Statistică.