Cum devin fermele mai sustenabile?

Cum devin fermele mai sustenabile?
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Fiind atât de aproape de natură, lucrând „cot la cot” cu ea, protejarea naturii ar trebui să fie un instinct de bază al fermierilor. Pentru mulți, chiar este. Însă, alții sunt orbiți în goana după profit. Uită că neîngrijind pământul pe care îl lucrează acum, în viitor acesta nu va mai da roade.

Atât fermele din România, cât și cele din străinătate au realizat importanța unei activități sustenabile și durabile. Au început să ia anumite măsuri pentru a se asigura că respectă mediul înconjurător. Pănă se va putea spune despre o fermă că este complet sustenabilă, e cale lungă. Însă, toate drumurile încep cu un pas.

Modalități prin care fermele implementează practici sustenabile

Refolosirea și reciclarea
Aceste acțiuni au în vedere reducerea deșeurilor și gestionarea eficientă a resurselor de care ferma dispune. Asigură un punct de plecare sigur - atât pentru misiunea sustenabilității, cât și pentru eficientizarea costurilor. Este încurajată folosirea resurselor și a materialelor disponibile într-un mod cât mai responsabil, care să evite cât mai mult cu putință risipa.
Poate cel mai bun exemplu este folosirea gunoaielor de natură animală pe post de îngrășăminte care îmbogățesc solul. Colectarea apei de ploaie și folosirea ei pentru irigații este o altă practică sustenabilă.

Rotația culturilor
Secole de practică și rezultate științifice au arătat că plantarea unei varietăți de culturi aduce numeroase beneficii solului și plantelor. Rotația culturilor este un procedeu eficient pentru a micșora costurile forței de muncă, fertilizării solului și luptei împotriva dăunătorilor. 

Gestiunea pășunatului
Stilul de viață impus animalelor se reflectă în calitatea produselor pe care fermierii le obțin. Astfel, este imperativ ca ele să ducă un trai cât mai fericit și să fie lăsate pe pășune pentru a avea carne mai gustoasă, ouă mai galbene și lapte mai bogat în vitamine.
Gestiunea pășunatului presupune rotația animalelor, astfel încât ele să nu stea zile la rând în aceeași zonă. Previne eroziunea solului și îi îmbunătățește rodnicia, datorită gunoaielor provenite de la animale. Însă, pentru a se asigura că acestea nu se vor rătăci, fermierii investesc într-un gard electric de calitate.

Gardul electric
Gardul electric păzește animalele mai bine decât gardurile tradiționale și garantează atât siguranța animalelor din interiorul fermei, precum și a celor din afara ei. Puteți intra pe site pentru a vedea care sunt componentele necesare unui astfel de gard.
Comparativ cu gardurile din sârmă ghimpată, gardul electric nu rănește animalele și nu le provoacă dureri. Cauzează doar un scurt șoc electric care le împiedică să treacă dincolo de gard. Animalele nu se vor mai rătăci și, astfel, fermierii nu mai trebuie să își piardă din timp căutându-le sau, în cazuri mai grave, înlocuindu-le. 

Desfacerea pe piața locală
Atunci când bunurile necesare consumului sunt produse local, comunitatea devine autosuficientă și mai închegată, nu poluează mediul la fel de mult și economisește resurse. Folosirea unor magazine sau piețe locale pentru a vinde produsele rezultate în urma muncii ajută la diminuarea costurilor cu transportul și ambalarea. Acest aspect favorizează, pe lângă economisirea unor sume de bani, reducerea poluării din urma transportului și a ambalajelor de unică folosință.
Fermierii ar trebui să anticipeze schimbările, să le accepte și să acționeze în consecință. Toate aceste acțiuni care au în vedere sustenabilitatea, contribuie la un trai mai sigur pe termen lung și rezultă în produse mai sănătoase și hrănitoare. În plus, susțin bunăstarea animalelor, ele fiind crescute în condiții naturale - fără stres, dureri sau suferință.

Sursa foto: storyblocks.com

Image