Echipele ANPC au verificat, miercuri, 3 noiembrie, și șapte supermarketuri din Ploiești aparținând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL și Carrefour Romania SA. În urma abaterilor constatate au fost aplicate amenzi de 180.000 de lei, iar unele raioane au fost închise sau propuse spre a fi închise temporar.
Controalele au fost întreprinse de echipele de reunite ale Comisariatelor Regionale pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov și Prahova, coordonate de Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, și directorul general ANPC, Paul Anghel. Verificările au avut loc pe 3 noiembrie 2021.
ANPC a controlat supermarketuri Profi, Penny, Lidl și Carrefour
“Au fost controlate 7 magazine aparținând Rewe Romania SRL, Profi Room Food SRL, Lidl Discount SRL și Carrefour Romania SA la care au fost depistate diverse abateri de la prevederile legale și cărora li s-au aplicat 12 amenzi contravenționale, în valoare totală de 180.000 lei.
Acestora li s-au adăugat măsuri complementare care au presupus:
- oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a aproximativ 700 kg produse alimentare in valoare de peste 10.000 lei.
- oprire temporară de la comercializare 2,3 tone de produse alimentare, în valoare totală de circa 14.000 lei
- 5 măsuri de oprire temporară a prestării serviciului la raioanele cu vitrină asistată, vitrinele cu produse congelate, cele cu produse calde, cele cu produse refrigerate, zonele de brutărie
- 2 propuneri de închidere a anumitor raioane (panificație, preparate din carne și produse de cofetărie), pe o durată de cel mult 6 luni”, a informat ANPC, joi dimineață.
Insecte printre alimente și produse expirate la vânzare
ANPC a detaliat și care au fost neregulile găsite pe parcursul verificărilor la câteva dintre cele mai mari supermarketuri din Ploiești:
“- legume și fructe depreciate calitativ sau nesortate
- comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită
- nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro,
- nerespectarea temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare, una dintre vitrine fiind chiar spartă, fapt care făcea imposibilă asigurarea temperaturii corecte
- tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi arse, iar cuptorul nu era curățat corespunzător;
- prezența, sub tăvile unora dintre vitrine a unui lichid de scurgere cauzat de funcționarea defectuoasă a agregatului frigorific,
- în spatiile de producție a pâinii si a produselor de panificație, precum și în laboratorul de cofetărie a fost constatată prezența muștelor
- sistemul de ventilație era necurățat, prezentând masive depuneri de praf și grăsime
- utilizarea unor rasteluri și a unor tăvi ruginite și deteriorate”.
Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră!
Sursa foto: ANPC