Operatorii economici vor fi obligaţi să prezinte planuri anuale de diminuarea a risipei alimentare, începând din 2026.
Prin Legea 217/2016, România a stabilit măsuri de combatere a risipei alimentare, în vederea reducerii acestui fenomen cu 50% până în anul 2030, aşa cum este prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, asumată și de țara noastră. Guvernul României a decis joi modificarea și completarea normelor metodologice ale legii, prin care instituie pentru operatorii economici obligația de a implementa cel puțin două măsuri sau acțiuni de prevenire a risipei alimentare înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor alimentare.
Plafonarea adaosului comercial la alimente va fi prelungită până la sfârșitul anului 2024
Începând din 2026, operatorii economici vor avea obligația de a prezenta planuri anuale de diminuare a risipei alimentare și să raporteze cantitățile și valoarea alimentelor pe care le-au donat cu titlu gratuit, urmând ca aceste planuri și rapoarte să fie încărcate pe o platformă națională pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să o dezvolte până la 30 iunie 2025.
În perioada următoare este prevăzută și adoptarea unei strategii naționale pentru diminuarea risipei alimentare, care va clarifica și mai mult pentru părțile implicate în acest proces, cum se va derula acest program.