Autoritatea Națională Sanitară și pentru Siguranța Alimentelor anunţă mai multe controale în minivacanţa de Sfânta Maria şi măsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare.
Scopul acţiunii este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic, se arată într-un comunicat al instituţiei.
La aceste acţiuni de control participă medici veterinari şi inspectori de specialitate din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Se au în vedere:
- respectarea cerințelor de igienă la nivelul spațiilor utilizate pentru depozitarea, prepararea, prelucrarea și comercializarea produselor alimentare;
- cerințele de igienă și sănătate privind personalul lucrător;
- respectarea cerințelor privind materiile prime și ingredientele, produsele alimentare prelucrate, programele de autocontrol;
- existența procedurilor bazate pe principiile Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP), trasabilitate și evitarea de practici frauduloase.
S-a lansat Comandamentul Litoral 2024 al ANPC. Anul acesta, controalele pe litoral vor fi mai mult în direcţia prevenţiei
“Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor împreună cu instituţiile partenere, vor efectua controale la festivaluri, la evenimente (târguri de vară, pelerinaje la aşezămintele de cult, hramuri bisericeşti) la manifestări culturale cu specific gastronomic, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române şi în toate stațiunile de pe litoralul Mării Negre, pentru realizarea dezideratul propus, 0 toxiinfecţii alimentare.”, se precizează în comunicat.