În contextul inundaţiilor din ultimele zile, care au determinat evacuări şi relocări a sute oameni şi au afectat mii de gospodării, Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia să ia măsuri în ceea ce priveşte consumul de apă.
Reguli generale de utilizare a apei în cursul unei inundaţii:
- Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită - apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă;
- În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității viruşilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor;
- În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;
- Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia;
- Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți.
IGSU: Ajutoare de la rezervele de stat pentru oamenii afectaţi de inundaţii
Sfaturi privind siguranţa alimentară, pentru a evita îmbolnăvirea:
- Spălați-vă în permanenţă mâinile și spălați ustensilele de bucătărie;
- Folosiţi apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor;
- Preparați laptele și hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic;
- Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite;
- Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic;
- Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare;
- Păstraţi alimentele în recipiente închise.