Oul, un aliment hrănitor, cu multiple beneficii pentru sănătate

oul
Sursa foto: cipra.ro
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, antioxidanți și multe proteine, o compoziție care transformă oul într-un aliment ideal, extrem de nutritiv, susţin specialiştii.

Două ouă consumate la o masă conțin aproape 80% din necesarul zilnic de vitamina D, 25% din necesarul zilnic de vitamina B2, precum și 40% din cel de seleniu. De asemenea, ouăle conțin cantități importante din vitaminele A, E, B5, B12, precum și fier, iod și fosfor, susţine dr. Oana Bulzan, specialist în cadrul Centrului de Informare, Prevenire Risc şi Analiză (CIPRA)

Oul este o sursă importantă de proteină de calitate, un singur ou conținând aproape 6 grame de proteine esențiale pentru sistemul nostru muscular, precum și pentru țesuturi.

Acizii grași omega-3 fac parte din familia de grăsimi esențiale, ce protejează sănătatea inimii, a creierului, precum și a ochilor. Corpul nostru produce o cantitate limitată de omega-3, iar ouăle sunt o sursă importantă de acizi grași omega-3, oferind în medie 180 mg, într-o porție de două ouă. 

Vitamina D este importantă în absorbția calciului și dezvoltarea osoasă, ajutând la o bună imunitate și la funcționarea optimă a sistemului nervos. Două ouă consumate la o masă furnizează organismului peste 80% din doza zilnică recomandată de vitamina D.

“Deși au fost asociate în trecut cu niveluri crescute de colesterol”, explică dr. Oana Bulzan, “ouăle susțin colesterolul bun”.

De asemenea, ouăle conțin relativ puține calorii, dar sunt o sursă importantă de proteine, așa că sunt excelente pentru a fi incluse în meniul persoanelor care vor să scape de kilograme în plus.

 

Image