Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (18 mai), derulată în acest an sub sloganul „Împreună pentru creşterea unor generaţii fără greutate”, este dedicată în 2013 prevenirii apariţiei acestei afecţiuni în rândul copiilor şi al tinerilor.
Campania dedicată conştientizării acestei afecţiuni are loc în întreaga Europă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai. De aceast dată, evenimentul este dedicat în special generaţiei tinere. În condiţiile în care, potrivit cifrelor publicate de Eurostat la finalul lui 2011, în statele europene, 8 până la 25% dintre adulţi sunt obezi, îngrijorătoare este şi o altă situaţie pusă în evidenţă de Comisia Europeană. Aproximativ trei milioane de copii de vârstă şcolară de pe continent suferă de această afecţiune, cu aproximativ 85.000 mai mulţi în fiecare an.
Alegerea, pentru campania din acest an, a unui grup ţintă format din copii şi tineri capătă justificare şi la nivel naţional, dacă luăm în calcul tendinţele înregistrate în ultimii ani. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că, în acest moment, în ţara noastră, copiii sunt cei mai expuşi riscului de a dezvolta o asemenea afecţiune. Ei au, totuşi, un avantaj de partea lor. „Generaţiile mai în vârstă nu au avut, în copilărie, obiceiurile alimentare de acum, aşa că au fost mai sănătoase şi nu am ajuns în faza în care să transmitem genetic aceste afecţiuni. În SUA, de exemplu, sunt diagnosticaţi şi copii de 11 ani cu diabet tip II. E bine că obiceiurile nesănătoase nu există la noi de multă vreme şi se poate spune că ne-am trezit repede la realitate”, a punctat dr. Simona Tache Rengheş, medic primar pediatru cu competenţe în boli de nutriţie la copii.
Cam aici se opresc, însă, avantajele, în avalanşa de tentaţii existente la tot pasul. Pentru că problemele de nutriţie pot apărea din primele luni de viaţă şi, culmea, îşi au originea în aceeaşi tradiţie alimentară care, din alt punct de vedere, se dovedeşte un obicei salvator. „Există concepţia aceea din popor, copilul trebuie să fie gras şi frumos. Aşa că părinţii încep diversificarea şi introduc în alimentaţia copilului alimente solide încă de la 2 – 3 luni, deşi organismului i-ar fi ajuns doar laptele, până la 6 luni. E adevărat că mărul cu biscuiţi sau piureul de fructe sunt naturale şi pot fi considerate sănătoase. Dar, introduse prea devreme în alimentaţia sugarului, determină mărirea volumului stomacului. Copilul se învaţă să mănânce mult şi aşa încep problemele”, atrage atenţia dr. Tache Rengheş.
Ioana Rădulescu