14 focare de trichineloză, confirmate de la începutul lunii decembrie. 28 de persoane au ajuns la spital

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor reia apelul către cetăţeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi. Asta după ce, umai în perioada 1 – 13 decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele județene au fost depistate 14 focare de trichineloză, în judeţele Bacău, Cluj, Galaţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea. Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la nouă porci domestici şi șase porci mistreţi.

Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp, anunță ANSVSA.  

Carnea infestată a fost pusă sub sechestru şi dirijată către unităţile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deşeurilor.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Proprietarul va fi despăgubit, conform legii, de stat, la valoarea de piaţă a animalului.

ANSVSA recomandă cumpărarea cărnii de porc, precum și a produselor sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii, sanitari veterinari, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor . 

Image