Dinţii îşi pierd nuanţa de alb natural odată cu trecerea timpului, una dintre principalele cauze fiind legată evident de alimentaţie.
Exista cateva alimente care desi sunt sanatoase si recomandate de nutritonisti, afecteaza culoarea naturala a dintilor nostri, lasand pete greu de curatat. Dinţii se îngalbenesc din cauza substantelor pe care acestea le contin, care coloreaza si deterioreaza smaltul, notează România TV. „Smaltul este substanta prin care transpare culoarea dentinei, al doilea strat al dintelui, cel care ne da de fapt culoarea. Prin detartraj, periaj si air-flow ne putem mentine albul natural al dintilor", a explicat dr. Hazaparu Anca, medic stomatolog. Toamna este sezonul in care tindem sa consumam cele mai multe alimente care ne pateaza dintii, mai noteaza sursa citata.
Cele cinci alimente de sezon care, deşi pot avea alte beneficii pentru sănătate, duc la pătarea dinţilor sunt: VINUL ROŞU, MUSTUL, SFECLA ROŞIE, SOSUL DE ROŞII şi unele CEAIURI.
Multi oameni cred ca ceaiul provoaca mai putine pete pe dinti decat cafeaua, insa unele tipuri de ceai sunt atat de concentrate incat pot ingalbeni dintii cu usurinta. Explicatia este simpla: la fel ca si vinurile, ceaiul contine o substanta numita tanin, care cauzeaza petele de pe dinti, mai arată România TV.
„Indiferent de alimentele consumate, este indicat sa faceti o igienizare dentara profesionala o data la maxim 5-6 luni, mai ales in perioada de toamna cand dintii sunt supusi unor factori nocivi, cum sunt compusii din vinul rosu si din alte alimente care coloreaza", explică dr. Andra Custura.