9 MARTIE– Rețea de mucenici moldovenești cu care nu ai cum să dai greș

Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Mucenicii aceștia moldovenești sunt cam la fel că testul cozonacului. Multora le plac, dar puțini reușesc să-i prepare ca la carte. Este nevoie și de îndemânare, îți trebuie și puțină experiență, dar și rețeta contează mult de tot. Iată una propusă de gourmandine.ro, pe care am testat-o și de asemenea am tot recomandat-o cunoscuților. Iar până acum, nimeni nu s-a plâns că ar fi dat greș, ba dimpotrivă. Dacă aveți mașină de pâine, este și mai bine, pentru că asta vă va scuti de mult efort, la etapa de frământare a aluatulului:

 

Pentru aluat:

550 g făină

1 plic drojdie uscată

125 ml lapte călduţ (pentru varianta de post înlocuiţi laptele cu apa)

125 ml apă călduţă

150 g zahăr tos

1 ou (pentru varianta de post excludeţi oul din reţeta)

80 g unt (pentru varianta de post înlocuiţi untul cu ulei)

1 linguriţă rasă sare

 

Pentru uns mucenicii înainte de a-i introduce la cuptor:

50 ml lapte

1 gălbenuş crud

(pentru varianta de post ungeţi mucenicii cu pensula înmuiată în puţină apă în care aţi dizolvat un pliculeţ de zahăr vanilinat)

 

Pentru sirop:

300 ml apă

150 g zahăr tos

1 plic zahăr vanilinat

1 esenţă de rom

Coaja rasă de la o lămâie

 

Pentru uns deasupra:

Miere

 

Pentru presărat deasupra:

Miez de nucă măcinat

 

Mod de preparare:

Se pregătește compoziția pentru uns mucenicii, din gălbenuș crud și 50 ml de lapte, care se amestecă până se omogenizează.

Miezul de nucă se dă prin mașina de măcinat sau se mărunțește la robot.

Se pregătește coajă de lămâie.

Se prepară siropul, amestecând apa cu zahărul tos, zahărul vanilinat și esența de rom, care se lasă să fiabă, apoi se dă la răcit și, când ajunge la temperature camerei, se adaugă și coaja rasă de lămâie

Se prepară aluatul. La maşina de pâine, puneţi ingredientele în cuvă, în următoarea ordine: laptele, apa, untul (pe care îl topim în prealabil în cuptorul cu microunde, fără a-l înfierbânta), oul, zahărul tos, pliculeţul de drojdie uscată, făina şi o linguriţă de sare. Se lasă la frământat și dospit.

Dacă frământaţi aluatul cu mâna, atunci, puneţi într-un castron încăpător faină, faceţi cu mâna în mijlocul făinii o gropiţă, adăugaţi pliculețul de drojdie uscată, zahărul tos, sarea, oul, untul, laptele şi apă şi începeţi să frământaţi, cam 25 – 30 minute (ca să obţineţi un rezultat foarte bun trebuie să frământaţi aluatul foarte bine), până obţineţi un aluat elastic, care să nu se lipească de mână. Lăsăm aluatul în castronul în care l-am frământat, îl acoperim cu un prosopel curat şi îl punem la dospit într-un loc călduţ. Îl lăsăm la dospit timp de 1 oră. În cazul în care aluatul vi se pare lipicios mai puteţi adăuga 1-2 linguri de faină.

După 1 oră şi 30 minute, aluatul a dospit frumos. Se răstoarnă pe suprafaţa de lucru presărată cu făină și se formează din el 20 de biluțe de mărimi aproximativ egale, din care se modelează cte un mucenic. Sfințișorii se așază în tavă, pe hârtie de copt, și se lasă iar la crescut, pentru o oră.

Înainte de a da tava la cuptor, colacii se ung cu o pensulă cu compoziția din gplbenuș și lapte.

Se lasă la cuptor aproximativ 20 de minute, până se rumenesc ușor, apoi se scot și, fierbinți așa, se ung cu siropul de zahăr sau chiar pot fi scufundați rapid în vas.

Pe deasupra se ung cu miere și se presară nucă.

 

Image